sunnuntai 16. joulukuuta 2012

:o

H - Opin jälleen jotain uutta lapsiperheiden maailmasta, tarkemmin kohdistettuna lapsiperheet ostoskeskuksissa ja suurissa marketeissa. Tavallisesti en suosi näitä isoja komplekseja, mutta satumme asumaan vajaan 3:n kilometrin päässä ostoskeskuksesta, jonka Citymarketissa käyminen on meille yksinkertaisesti taloudellisesti järkevää. Anycase, näissä suuremmissa laitoksissa (varsinkin uudemmissa) on mielestäni aika hienosti ajateltu lapsiperheitä esimerkiksi lastenhoitohuoneilla ja leveämmillä parkkipaikoilla.

Kuva lainattu: http://www.verkkari.fi/product_details.php?p=3370
Olipa kerran Alarik, jolla oli vaihteeksi vaipanvaihto edessä. Ei ole kovin harvinaista, että lastenhoitohuone on varattu, joten oman vuoron odottelu on aika yleistä. Sana hämmentynyt tuskin riittää kuvaamaan pitkätukan ilmettä, kun korea vanhempi rouva ampaisi ulos hoitohuoneesta. Yksin. Hoitohuoneessa vallitseva haju kertoi kaiken olennaisen, ja jouduinkin epäuskoisena toteamaan, että tuo nainen kävi hoitohuoneessa pa**alla! 

Se on mielenkiintoinen tunne, kun ei oikein tiedä pitäisikö alkaa hysteerisenä nauramaan, vai olla tuohtunut lapsiperheiden oikeuksien puolustaja. A kertoi, että kyseessä ei todellakaan ole yksittäistapaus. Tavallaan pystyn ymmärtämään, että jos jotkut ihmiset vain yksinkertaisesti tarvitsevat sen oman rauhan. Iskeehän minullekkin joskus ujopissa, ja välillä pisuaareissa seisoo rivissä äijiä, jotka naureskelevat, että eihän tästä tule yhtään mitään. Tästä tädistä jäi kuitenkin valitettavasti sellainen mielikuva, ettei hänenlaisensa tarvitse käyttää astetta yleisempää wc:tä. 

Jonkin sortin ylimielisyyttä tai välinpitämättömyyttä vallitsee myös lapsiperheille suunnatuissa parkkipaikoissa. En voi olla huomaamatta, että niihin ilman lapsia ajavat ihmiset astuvat ulos autosta, johon ei duunarin vuosipalkka riittäisi. Kamalaa yleistämistä, tiedän. 

Kyllä me pärjätään tavallisillakin parkkipaikoilla, mutta onhan se aina mukavaa saada vapaa perheparkki, niin on kunnolla tilaa purkaa sälli ulos autosta. Ja harvemmin valmiissa maailmassa on niin kiire, ettei pystyisi odottamaan rouvan käydessä rauhassa asioillaan. Tiedostan myös sen, että joitakin ihmisiä lapsiperheet lähinnä ärsyttävät. Muistaakseni Radio Rockissa oli kerran eräs järjestö puhumassa asiasta, miten he vaativat tasa-arvoa lapsiperheiden ja lapsettomien välille. Ymmärrän tämänkin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, keskuksiin suunnitellut lastenhoitohuoneet pitävät vaipat pois yleisistä wc:stä, ja perheparkit vähentävät viereiseen autoon ilmestyviä lommoja. 

Kommentteja, mielipiteitä, kokemuksia? 

29 kommenttia:

 1. Luulen, että jos ei ois vauvanhoitohuoneita tai perheparkkeja, niin se samainen järjestö päätyis Radio Rockiin valittamaan siitä, miten lapsiperheet pitäis ajaa jonnekin muualle yleisistä vessoista, kun ne vaipat haisee ja parkkipaikallakin ne tungeksii niin kauan, ettei NORMAALIT lapsettomat ihmiset pääse autoihinsa. Ihmisillä pitää olla jotain mistä valittaa, ja lapsiperheet on aika helppo kohde. Lapset on tiellä, vaivaksi ja niistä lähtee ääntä.

  Oulun keskustassa on tasan yks paikka, missä voi käydä vaihtamassa lapselta vaipan. Siis yksi (1)! Tai ainakaan en oo löytänyt muita, eikä kai muutkaan koska siellä on aina jono, ja jos ei ole, niin sitten sinne ryykää joko se keski-ikäinen hienompi rouva, joka ei halua molskautella julkisesti, tai sitten teinilauma meikkaamaan. Sillä ensimmäisellä ei sentään mene puolta tuntia. Ja minä oon aika ilkeä. Kerran näin, että sinne hoitohuoneeseen meni se vanhempi rouva ja mun lapseni just sopivasti itki, menin siihen oven taakse jonottamaan ja puhuin isolla äänellä "Voi sua, kyllä me kohta päästään, siellä on joku muu vauva just hoidettavana. Koitahan jaksaa vielä vähän aikaa... blaablaablaa. Harmi kun täällä on vaan yks näitä vauvanhoitohuoneita, niin ei päästä." Tuli muuten aika nolostunut rouva ulos vessasta. :D Ja minä nauroin sisäisesti. :D

  Mua ihan oikeesti ärsyttää, ettei aikuiset ihmiset (ja ne teinit) voi käydä tavallisissa vessoissa. Kun niitä on siinä vieressä kymmenen ja hoitohuoneita yks koko kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stockmannin lisäksi ainakin Vimassa Roberts Coffeessa on vaippapiste :) Se ehkä harvemman tiedossa.

   Poista
  2. Ai sielläkin on? No, sinne ei tuu mentyä, kun meidät on sieltä pariin kertaan ajettu ulos, kun ei kuulemma vaunuja saa viedä sinne pöytäalueelle. Ois pitänyt jättää nukkuvat lapset sinne hissin eteen, eikä niitä sitten ois kuullut jos ne ois herännyt. Että joo, kiitti vaan ja heippa, enpä jää kaipaamaan.

   Poista
  3. Voin sen verran vielä selventää Turun vauvanhoitohuoneiden tilannetta, että ainoastaan kaupppakeskus Skanssi saa siitä kiitettävät pisteet. Siellä on 2 normaalia lastenhoitohuonetta kaikkineen mukavuuksineen ja sitten yksi iso vauvanhoitohuone, jossa voi useampi lapsiperhe (sisältää leikkipaikan perheen vanhemmille lapsille yms.) käydä yhtäaikaa. Aivan huippumesta.

   Poista
 2. Juu, tuo vanhempi rouva saa kyllä mun sympatiat puolelleen. Itselläkin sattuu maha käynnistymään aina esim. ostoskeskuksessa ja sellaiset vessat missä on monta pahvista tehtyä koppia on kaikista kamalimpia:D Just nyt-kakka on niitä pahimpia ja varmasti itsekkin ryntäisin johonkin inva- tai vauvanhoitovessaan.

  Itselläni ei lapsia ole, joten en ole törmännyt siihen ongelmaan, että pitäisi jonottaa vaipanvaihtoa varten. Ymmärrän ettei sekään varmasti ole mukavaa odotella pienen itkevän kakkapyllyn kanssa. Ois varmasti helpompaa jos niitä huoneita ois enemmän.

  Mutta nämä inva- ja lapsiperheparkkiruudut! Mua kertakaikkiaan hävettäis mennä semmoselle paikalle jos minulla ei siihen oikeutta ole. Itse koitan vain löytää jostain sellaisen väljän paikan parkkeerattavaksi ja jos se sattuu olemaan kaukana tuon marketin ovesta niin big deal. Kyllä meikä jaksaa kävellä alle sata metriä ja vaikka juosta jos sataa kissoja ja koiria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätä ei lue lakia. :) Eiköhän peräpään armageddonin takia ole ihan ymmärrettävää vaatia vähän yksityisyyttä.

   Niin kuin sanoit, hävettäisi käyttää palveluita, joita ei ole minua varten suunniteltu. Tällöin käyttäytyisin vain ylimielisesti ja asettaisin itseni korkeammalle, kuin palvelua tarvitsevat ihmiset.

   Poista
 3. Tuo perheparkkihomma on niin totta. Kaikista pahimpia niille parkkeeraajia ovat reilu viiskymppiset herrat ja rouvat isoilla mersuillaan ja bemareillaan. Tiedän nuoria sinkkujakin, jotka ovat sitä mieltä, että saavat parkkeerata perhepaikoille sillä oikeudella, että heillekin pitäisi olla omat paikat "kun hei LAPSIperheillekki on"... Oon miehelle monta kertaa sanonu, että neuvolassa pitäis jakaa loppuraskauden aikana samanlaisia lappuja, ku invalidit saavat autoihinsa, joka auton ikkunassa sitten olisi oikeus parkkeerata perhepaikalle. Loppuraskaudesta sen vuoksi, että minä ainakin olin kipeä ja kömpelö ja koin autoon menemisen ja sieltä poistumisen melko vaikeaksi pienenpienillä parkkipaikoilla, kun joku on taas vaihteeksi parkkeerannut ihan oveen kiinni tai oman ruutunsa reunalle.

  Kaksivuotias energiapommi on paljon helpompi laittaa autoon ja ottaa sieltä pois siellä leveällä perhepaikalla ja jaan kyllä todella rumia katseita niille tädeille ja sedille, joita siellä perheparkilla näen ilman lapsia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on sinulle, on minulta pois - mentaliteetti. :)

   Poista
 4. Olen itse pienen vauvan (4kk) äiti, joka kulkee pyörillä, joten olen kohdannut vastaavia ongelmia lastenhoitohuoneen/inva-wc:n kohdalla ja valitettavasti myös invaparkin kohdalla...

  Monilla huoltoasemilla esim. ABC:llä Ylivieskassa on invavessa ja lastenhoitohuone tökerösti samassa tilassa. Joskus hävettää imettää vauvaa siellä, koska sitten muut pyörätuolissa istuvat eivät pääse vessaan...toisaalta siellä on jo ennen minua käynyt muutama teinilauma meikkaamassa tai nuoripari harrastamassa sitä itseään, joten koen että olen oikeutettu käyttämään huoltsikan ainoaa invavessan ja lastenhoitohuoneen tökeröä yhdistelmää lapseni ruokkimiseen. ;)

  Minun mielestäni perhepaikat isojen kauppojen edessä on hyvä juttu. Joskus, kun peruuttelen autoani parkkiruudusta pelkään, etten näe ajoissa pientä lasta, joka juoksentelee hallitsemattomasti parkkipaikalla parkkeerattujen autojen väleissä...Ihan menee kylmät väreet pelkästä ajatuksestakin! :(

  Jokin merkki perheellisten autoon olisi hyvä, mutta toisaalta meidän autossa oleva poliisilta anottava invalätkä ei estä viereiselle vapaalle invapaikalle tarpeetonta ajamista....
  Isojen markettien edessä on liian vähän inva- ja perhepaikkoja, joten ne pitäisi ehdottomasti jättää niitä tarvitseville! Kerrankin eräskin mieshenkilö oli ajanut hieman isomman autonsa poikittain KOLMEN invapaikan päälle...ja arvaatte varmaan ettei hänellä ollut invalätkää.

  Ihanaa joulunaikaa teidän perheelle ja kiitos kivasta ja mukaansatempaavasta blogista! :)
  Luin jo tämän blogin edeltäjää oman raskauteni aikana.

  T:Toisen pikku A:n äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain tavoin pystyn vielä sietämään ylimieliset perheparkkienkäyttäjät, mutta jotain rajaa pitäisi olla, jos invaparkkiin parkkeraa kärrynsä. Ellei aikuiset ihmiset yksinkertaisesti ymmärrä käyttäytyä, niin mitä pitäisi odottaa nuorisolta tai lapsilta. Voi voi, tätä maailman menoa. :)

   Invavessan ja hoitohuoneen yhdistelmät ovat yllättävän yleisiä, ja ehkä kaikkein surkeampia. Hulluinta on se, että vauvan hoito (vaipanvaihto, imetys ym.) voi helposti viedä sen reilu 10 minuuttia, no on siinä sitten kiva pyörillä kulkevan odottaa vuoroaan. Tässä systeemissä on jäänyt muutama asia pahasti suunnittelematta.

   Ainiin, yksi pahimmista lastenhoitohuoneen ominaisuudesta on silmällä toimiva hana. Oikeasti! :D

   Kiitoksia kommentista, ja pistä rohkeasti jatkossakin viestiä sinun näkökulmastasi asioista. :) On aina kiva kuulla pitkäaikaisista lukijoista! Oikein hyvää joulunaikaa.

   Poista
  2. Anteeks mikä?! Silmällä toimiva hana, wuuut? Kerro lisää:D

   Poista
  3. Sensori, silmä, mikälie :D Tiedätkö, aktivoituu liikkeestä? :D

   Poista
 5. No joo, mua ärsyttää ylikaiken ne tyypit jotka ajaa lapsiparkkeihin kalliilla mersuillaan tai bemareillaan -ilman lapsia tietty. No joo onhan se ymmärrettävää, ettei noin kalliisiin autoihin haluta kolhuja tms. Mut oikeesti!!! Ei se ihan helppoo oo kantaa painavaa kaukaloa, jossa lapsonen mukana, sekä pidettävä rimpuileva uhmis matkassa mukana... ja kaupasta poistuessa lisänä kauppakasSIT...Ei hirveesti jaksaisi kauas kävellä niiden kanssa :D
  Ehkä pitäisi perustaa kauppojen pihaan erillinen *kalliiden autojen parkki??? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä halua kolhua myöskään mun "halpaan" autoon enkä silti aja lapsiparkkiin.

   Poista
  2. Näin on, kyllä niihin lapsiperheparkkeihin on syynsä. :) Ja mitä tulee anonyymin kommenttiin, en minäkään. :D

   Poista
 6. Lahdessa on ostoskeskus Triossa ainakin sellainen syteemi, että hoitohuoneeseen (niitä on ainakin 3 onneksi - en itse tosin ole lapsellinen) täytyy hakea avain viereisestä liikkeestä.
  Tämä tietyllä tapaa häiritsee tätä ihmistä, ettei sinne vapaasti voi mennä sillä kärsin järkyttävästä vessakammosta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. En myöskään kannata tätä, ellei se sitten ole ainoa toimiva vaihtoehto.

   Poista
 7. Hui kuulostaapa kauheelta..

  VastaaPoista
 8. Hmm, niin. Itse olen aina valinnut ylöspäin kipuamisen järjestyksessä portaat -> rullaportaat -> hissi. Nyt olen joutunut oikein etsimään niitä hissejä, kun en ole viitsinyt nostaa matkarattaita kaukaloineen ilmaan. :D Hidasta hommaa se hisseily, ja turhautuminen sen parissa saa varmasti miettimään muiden hissinkäyttötarvetta. :)

  VastaaPoista
 9. Mukava määrä palautetta! \o/

  Kiitos!

  VastaaPoista
 10. Hissi asia kuulostaa mielenkiintoiselta. Eikö hissiä joudu aina odottelemaan? Väärässä kerroksessa se yleensä kuitenkin on. Jos hissistä ei erikseen löydy merkkiä "lapsiperheille", "invaliideille" tmv, niin eiköhän ne hissit ole meidän kaikkien käytössä ja valitettavasti välillä voi jokainen joutua odottamaan omaa vuoroaan.

  VastaaPoista
 11. Hissit on kaikille. :) Pahoittelut, jos vastaukseni sai sinut miettimään, että pidän hissejä ainoastaan tietyille ihmisryhmille suunnattuna, sillä niin en ajattele. Myönsin vain kommentin alkuperäiselle kirjoittajalle, että pystyn kuvittelevani itsenikin ehkä hieman turhautuneeksi, jos hisseissä on iso ruuhka, vaikka joku pystyisi pienellä reippailulla sitä rajottamaan. Hissin käyttö on jokaisen oikeus.

  VastaaPoista
 12. Sensorihanan varressa on yleensä pienen pieni nappi ja sitä painamalla hana pysyy päällä. Nappi on usein "piilossa" hanan yläosan alapuolella, mutta kyllä niistä hanoista sellainen löytyyy. :)

  VastaaPoista
 13. Itse näen nuo kaikki enemmänkin itsekkyytenä ja asenneongelmana kuin minään muuna. Jos ihmiset ottaisivat muita enemmän huomioon niin kaikki olisi helpompaa ja mukavempaa. Mutta kun ei nähdä omaa napaa pidemmälle niin ongelmia tulee. Ja niitä aiheuttaa niin lapsettomat, kuin lapselliset, vanhat ja nuoret ja rikkaat ja ns. tavikset. Mutta tämä ei paasaamalla parane, kun itsekkyys ja omaan napaan tuijotus mieluiten lisääntyy. Itse kyllä sanon suorat sanat, jos on aihetta ja muuten pyrin itse käyttäytymään oikeudenmukaisesti ja joustavasti, mutta odotan sitä muiltakin ja palautan kyllä maanpinnalle jos ei muuten ymmärrä. Itse olen lapseton ja ajan ns. kalliilla autolla, mutta osaan silti käyttäytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne pitäis saada semmonen "like"-nappi, kuten facebookissakin. ;D

   Poista
 14. Meillä päin on sellasia lapsiperheparkkipaikkoja (ei joka paikassa) jotka on ihan normaalin ruudun kokosia... Onks niissä mitään järkeä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öö.. :D En oo pitkään aikaan saanu enää lapsiparkkipaikkaa, ja on kyllä ollut todella lähellä naapurikärryn romuttaminen näin jouluruuhkan aikaan!

   Poista
 15. ed. ano. Lapsiperheparkit eivät aina ole leveämpiä, mutta voivat olla esim. lähempänä. :)

  VastaaPoista
 16. En usko, että tässä kyseisessä hoitohuonetapauksessa oli tästä kyse, mutta haluan tuoda esille kuitenkin erään asian: suolistosairaudet. Esimerkiksi Crohnin tauti ja colitis ulcerosa ovat sairauksia, jotka aiheuttavat aktiivisissa vaiheissaan lähes jatkuvaa ripulointia. Tällaiset ihmiset eivät oikeastaan voi edes poistua kotoaan minnekään, missä eivät pääse 1 - 2 minuutissa vessaan, ennen kuin lääkityksellä tai leikkauksella on saatu sairaus siedettäväksi. Tällaisia henkilöitä varten on myös laadittu kortti (noin pankkikortin kokoinen), missä on kerrottu sairaudesta lyhyesti ja mitä henkilö saattaa näyttää joutuessaan esimerkiksi etuilemaan wc-jonossa.

  http://www.crohnjacolitis.fi/cms/

  VastaaPoista

On mahtavaa saada kommentti, kysymys taikka palaute. Anna palaa! :)