maanantai 22. lokakuuta 2012

Kalajuttuja ja vauvakirjoja

A - Viime viikko vain sujahti ohi! Monet vanhemmiksi ehtineet varmasti osaavat kuvitella miten se käy. Pahoittelen meidän molempien puolesta tätä sattunutta blogihiljaisuutta. 


Masuvaivoja ja uuden oppia

Alarikin massuvaivat ovat olleet lisääntymään päin, ja odotankin innolla torstaista neuvolaa, jolloin pääsen haastattelemaan terkkaria asioiden normaaliudesta. Luulen kyllä, että vastauksena kysymyksiini on perusvastaus: "Kaikilla vauvoilla on mahakipuja". Mutta minkä verran on normaalia? Ja voivatko ne olla yhteydessä tuohon ylenmääräiseen puklailuun? Jos lukijoilla kokemuksia aiheista, niin olen iloinen jos viitsitte jakaa kokemuksianne! Kiitos!

Iloisiakin asioita kuitenkin tapahtuu koko ajan onneksi. Edellispäivänä kuulimme pikkumurun nauravan ensi kerran ääneen. Kyllä siinä oli onnenkyynelissä sekä isin, että äidin silmät. Se kuulosti juuri oikealta, siltä miltä olisi kuvitellutkin Alarikin naurun kuulostavan. 

Hyvällä päällä ollessaan Alarik on myös alkanut kertoilla paljon tarinoita. Monet niistä ovat ilmeisesti kalajuttuja. Käsiä levitellään ja suu käy. Kädet myös maistuvat hyvältä ja tutti onkin nykyisellään aikas out. Toki päikkäreillä se on sitten taas aivan ehdoton.Vauvakirjat

Olen aina tykännyt täytellä kaikenmaailman ystäväkirjoja ja kalenteri on minulle henkireikä. Siksi en yhtään ole yllättynyt, että yhden odotusajan kirjan ja kahden vauvakirjan täyttö on minusta vain todella hauskaa. Molemmat vauvakirjat pikku-A sai ristiäislahjaksi ja molemmissa on omat kivat juttunsa. Parhaita paloja mielestäni ovat perusjuttujen lisäksi kohdat: "päivän uutisotsikoita", "postimerkin hinta", "elämäsi ensihetkinä sinulle sanottiin", "ulkona näkemiäsi eläimiä, joista kiinnostuit" ja monia muita hauskoja yksityiskohtia.


Lainaus Muumilaakson vauvakirjasta:
"Koko muumimamma oli pyöreä juuri sillä tavalla kuin äitien kuuluukin olla."

Liikunnan iloa

Muumit on kyllä parhaita. Niin viisaitakin. Olen itsekin todennut, ettei vartaloni tarvitse enää tulla samanlaiseksi kuin ennen raskautta ja synnytystä. Eikä se varmasti olisi mahdollistakaan. Silti olen onnellinen, että pääsen vihdoin aloittamaan kuntokuurini, kun tänään ostin liikuntakeskukseen kortin. Täältä tullaan ihanat ryhmäliikuntatunnit. ♥ Liikunnan tuottaman hyvänolon lisäksi odotan kovasti myös niitä omia hetkiä, joita liikkuminen mukanaan tuo. Kyllä äidit tarvitsevat myös niitä joskus.

24 kommenttia:

 1. en halua pelotella mutta tuo kuulostaa ainakin mun mielestä refluksian oireille..itsekin aloitan ladylinella kunhan sydänleikkaus ja siitä toipuminen on ohitse.johan tässä oltu 3kk pahemmin kovaa urheilua harrastamatta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen alkanut nyt itsekin koko ajan enemmän ja enemmän epäillä refluksia. Noh, torstaina neuvolaan ja tosiaan mahd. pian lääkäriin, jos sieltä ei apuja tarpeeksi saada. Onneksi otettiin se vakuutus.

   Tsemppiä sulle hirmuisesti leikkaukseen ja siitä toipumiseen! :)

   Poista
 2. Ihana Alarik ♥

  Pelkkä puklailu ja masuvaivat voi olla vähän mitä vaan, ihan perusvaivoja tai sitä refluksia tai vaikka allergiaa jollekin mitä äiti syö ja vauva saa äidinmaidon kautta. Minkälaista se puklailu on teillä ollut? Mun Alarikin ikäisellä pojalla Leolla on todettu refluksitauti. Puklailu on välillä tosi runsasta ja sitä saattaa tapahtua tunteja ruokailun jälkeen, ei siis pelkästään ruokailun yhteydessä. Puklut myös haisee TOSI pistävän happamalle, siis koko pikkumies parka haisee välillä ihan aikuisen oksennukselle!

  Pelkkä pulauttelu ei tosin kerro mitään kumpaankaan suuntaan - vauva jolla ei ole refluksia voi pulautella paljonkin (mutta on kivuton), ja vauva jolla on silent refluksi voi taas olla kovin kivulias mutta ei pulauttele juurikaan. Leolla on vähän kumpaakin, joskus pulauttelee runsaasti ja joskus taas nieleskelee kovasti kun niitä happoja nousee ruokatorveen mutta ei ylös asti.

  (Olipa hyödyllinen neuvo siis. Vauva voi pulautella tai sitten se ei pulauttele ja sillä voi olla refluksi tai sitten ei ole refluksia. Jes! :D)

  Mutta yks hyvä merkki refluksista on se, että vauva alkaa itkeä kovasti vaakatasoon laitettaessa. Meillä tosin Leo haluaa nykyään ihan hirveästi istuma-asentoon ja jo senkin takia tulee usein itku vaakatasossa :D Mutta siis, refluksin aiheuttama itku on sellaista oikein rääkymistä, kun se todellakin polttaa vauvaa kovasti. Eli jos Leo haluaa istumaan niin se tihrustaa ja valittaa, mutta jos refluksi vaivaa, niin itku on kunnon parkumista. :(

  Refluksivauva voi myös saada ns. rintaraivareita eli ruoka ei meinaa kelvata, koska vauva yhdistää ruokailun kipuun.

  Kaikki nuokin oireet mitä Leolla oli on vielä vähän epävarmoja merkkejä, mutta varmuus tuli viimeistään sitten siinä, kun saatiin lääkettä refluksiin ja ero oli sen jälkeen kuin yöllä ja päivällä! Itkeskelyt loppui suorastaan ihan samoin tein :)

  Kannattaa kokeilla, jos pystyasennossa pitely auttais Alarikinkin kohdassa. Jos Alarik nukkuu pinnasängyssä, niin koittakaa kohottaa pinnasängyn päätyä vaikka kirjoilla, että olis nukkuessaankin vähän pystymmässä asennossa.

  Maidonsakeuttaja on kans yks mitä voi kokeilla, mutta se ei välttämättä sovi noin pienen mahalle vielä. Leolla meni vatsa ihan kovalle, siis jos nyt sallitte että puhun kakkajuttuja niin kakka meni ihan kiinteäksi maidonsakeuttajasta. Siitä oli apua puklailun kanssa, mutta ei voitu käyttää kun pienikin määrä sai masun kovalle. :(

  Ai niin, meidän Leo myös hikottelee ja aivastelee runsaasti, ja nenä on aina tukossa ja hengitys rohisee. Jos tuntuu että Alarikilla on vastaavia oireita, niin nekin voi viitata refluksiin! Samoin meidän suvussa on paljon närästystä ja sen vatsalaukun minkälie läpän (:D oon hyvä näissä lääketieteellisissä termeissä) löysyyttä, joka lisää vauvan riskiä saada refluksitauti.

  Ei kannata antaa heti periksi, sillä tuntuu että neuvolassa pistetään tosi herkästi kaikki "koliikin" piikkiin. Mua oikein ärsytti kun kaikki ympärillä, neuvolassa ja kotona, laitto kaiken aina vaan koliikin piikkiin! Onneksi en luovuttanut kun taustalla olikin sitten ihan "oikea" syy, eikä mikään mystinen koliikkivaiva. Serkullakin oli pienenä "koliikki", eli oireiden perusteella ihan selvä refluksi, sillon vaan pistettiin vielä herkemmin kaikki pitkittynyt itkeminen koliikin piikkiin. :/

  Huh, tulipas pitkä kommentti. :D Toivottavasti tämä nyt antaa edes jotain osviittaa että mitä kannattaisi seurailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puklailu on Alarikillakin todella runsasta, ja niitä saattaa tulla tuntien jälkeen ruokailusta. Silloin myös haisevat todella pahalta ja saattavat olla kökkäreisiä. Nyt parin päivän sisään puklujen jälkeen on alkanut tulla pientä taikka suurempaakin itkeskelyä, jota ei aiemmin ole ollut. Ilmeisesti kurkku on nyt sitten ärtynyt "tarpeeksi", ja puklaaminen on alkanut sattua. :(

   Tuota nieleskelyäkin tapahtuu joskus, mutta harvemmin kyllä. Vaakatasossa ei tykkää olla kauheasti, paitsi kyllä lattialla sitten välillä, jos ei aivan juuri ole syönyt. Mutta tuokin saattaa kyllä liittyä ikään. Ei enää maata sylissä "pikkuvauva-asennossa" jne.

   Myös syöminen on mennyt ajoittain todella hankalaksi. (Pikku-A siis täysimetyksellä.) Mutta kun sekin saattaa liittyä ikään.

   Pinnasänky on ollut ekasta pikkuflunssasta (3 vko vanhana) asti kohotettuna, mutta ongelmana onkin se, että Alarik nukkuu omassa sängyssään vain eka ruokailuun asti, ja siitä eteenpäin vieressäni. Pitäisi kai siis kohottaa myös meidän sänkyä. Tykkää kyllä enempi pystyasennossa, esim. sylissä nukkua ja syöminenkin sujuu kivemmin kuin sängyssä. Täytyy varmaan alkaa öisinkin nousemaan ylös imettämään, jospa helpottaisi sekin oireita.

   Hikkaa, aivasteluja ja rohinaa esiintyy myös. Mutta kuten aiemmatkin oireet, nämäkin voivat olla ihan normaalia. Ei tätä refluksin toteamista ainakaan helpoksi olla tehty. :D

   Täytyy katsoa mitä sanovat oireista neuvolassa torstaina. Tullaan kyllä sitten tännekin kertoilemaan. Ja tosiaan lääkäriin mennään ensi viikolla, jos siltä tuntuu.

   Kiitos superpitkästä kommentistasi! Ja tsemppiä teidän perheelle Leon refluksin kanssa ja muutenkin kaikkea hyvää. :)

   Poista
 3. Pulautteluun en osaa sanoa mitään kun saman asian kanssa ihmettelen.
  Mutta tuo Muumi-vauvakirja on ihana, yksi suosikeistani, meidän Alisalla on (mm.) se. Itse ostin esikoiselle 5 vauvakirjaa... Toisella ja kolmannella on kolme kirjaa, neljännellä kaksi ja kahdella pienimmällä vain yhdet. Välillä on pienoinen stressi päivittää niitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä varmaan aika homma kyllä tuossa päivittämisessä. :D

   Meinasin kyllä ite, että yhden vauvakirjan olisin vain tuon odotuskirjan lisäksi halunnut täytettäväksi, mutta kun lahjaksi kaksi saatiin niin en kyllä malta niitä molempia olla täyttämättä. Onhan niissä kuitenkin paljon eri kysymyksiä. :)

   Saa nähdä kuinka monet kirjat seuraavilla sitten on. ;)

   Poista
 4. Voisiko masuvaivat ja muut johtua jostakin mitä itse syöt? Nämä toki pätevät vain jos imetät pikkuista :)

  Teillä on aivan ihana blogi! Seurailin jo edellisestä blogista teidän perheenkasvun odottelua! Tykkään teidän molempien tavasta kirjoittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alarik on täysimetyksellä ja mietinkin nykyään hirmutarkkaan mitä syön, vaikka en millekään erityisdieetille olekaan vielä alkanut. Saattaahan tosin silti olla, että pikku-A on herkistynyt jollekkin mistä en tiedä. Maito esimerkiksi, jota tulee monessa muodossa käytettyä päivittäin. Ehkä me suljetaan tuo refluksi ensin pois ja ruvetaan sitten miettimään allergioita tai muita yliherkkyyksiä.

   Kiitos kehuista, olemme oikein otettuja. ^^

   Poista
 5. Meidän tytöllä on ollut runsasta pulauttelua ihan alusta asti ja pahoja masuvaivoja 3vko iästä asti, nyt siis on kohta 8kk. Masuvaivat diagnosoitiin koliikiksi, niihin auttoi vauvahieronta ja se että jätin itse pois ruokavaliosta maitotuotteet.. Tytöllä on vieläkin herkkä vatsa, mitään allergioita ei ole löytynyt. Lehmänmaidon proteiini on vaikeimmin sulava proteiini, joten sitä eivät herkkävatsaiset vauvat hyvin siedä.. Korvikemaidosta meillä huudetaan kaksi päivää :s. Kannattaa kyllä kokeilla jättää itseltä ja vaivalta maitotuotteet pois, myös soija oli meillä tosi paha, niin sitä en suosittele..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myös tästä maidottomuudesta kysellä neuvolassa torstaina. Ehkä lähdemme kuitenkin ensin sulkemaan tuon refluksin pois, oireet kun tuntuvat viittaavan siihen. Tosin lähes samat oireet tuntuvat tuossa maitoherkkyydessäkin olevan. Huoh. Onpas hankalaa. Noh, toivottavasti saamme joko neuvolasta taikka sitten lääkäriltä apua asiaan.

   Kovasti tsemppiä teille masuvaivojen kanssa ja kiitos kommentistasi!

   Poista
 6. *vauvalta*, heh.. Maidoton dieetti auttoi meillä noin kahdessa viikossa, mutta se tosin tarkoitti sitten täysimetystä, missä on kyllä omat hankaluutensa..

  VastaaPoista
 7. Hei mikä sinun odotusajan kirja on nimeltään?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteinen odotus, odotusajan perhekirja, kustantajana Kirjapaja. :)

   Poista
 8. Meillä on kanssa tuo Vauvan alkutaival-kirja. Hauska verrattuna omaan vanhaan vastaavaan. Ite oon vaan maailman huonoin kirjoittamaan sellaista.. Saatika jos niitä olisi useampi. Sinänsä jännää koska on tullut kirjoitetua aktiivisesti päiväkirjaa käsin .. Hehhoh.

  Meikän pikku Ketukka kärsi myös pahoista vatsavaivoista jossain vaiheessa. Luulin johtuvan D-tipoista mutta todelliselle syylle ei löytynyt syytä. Ne vaan loppuivat. Toivotaan että Alarikin olot helpottaisiva mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo sitten taas ikinä saanut kirjoitettua käsin päiväkirjaa. Aina se on jäänyt siihen parin ekan päivän kirjoitukseen. :D Mutta noita vauvakirjoja tykkään kyllä täytellä. Helpompaa kun on valmiit kysymykset, joihin vaan vastata. Tosin jotkut kysymykset ovat kyllä aika haastavia. Kuten "Miten olet muuttunut ihmisenä raskauden myötä?", odotuskirjasta. Jouduin tätä pähkäilemään aika kauan, ja vastaukseni on näköjään: "Otan monet asiat paremmin vastaan, enkä ole niin epäluuloinen/kriittinen". Hyvin pitkälle pohdiskeltua ja filosofista. :D

   Hyvä, että pikkuketun massuvaivat ovat jo loppuneet. Ne eivät kyllä ole kivoja. :(

   Poista
 9. tuo muumi-kirja on aivan ihana :) tykkään myös kohdasta "Ja olen syntynyt aivan erikoisten tähtien alla." <3

  Olisi muuten kiva saada postausta siitä miten se kestoilu on lähtenyt käyntiin, mitkä on todettu toimiviksi/ei niin toimiviksi. Itsellä on pientä hakemista tässä koko kestoilussa... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausideasta! Täytyypä toteuttaa se ihan lähiaikoina. :) Sen verran voin paljastaa jo, että välillä olen kyllä tosi laiska. :/

   Poista
 10. Täältä löytyy myös Muumi-vauvakirja ja se on aivan ihana, niin kuin Muumit yleensä. :)
  Teidän poika on todella suloinen ja blogi on todella upeasti kirjoitettu <3
  Meidän tytöllä ikää 2kk ja aika menee todellakin kuin siivillä! Maanantain jälkee huomaakin että on jo sunnuntai. :) Kaikkea hyvää teidän perheelle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumit on <3 H ei ikävä kyllä ole samaa mieltä, mutta olisihan se tylsää jos pariskunnalla ei olisi kuin samoja mielipiteitä. ;) Yllätin hänet kyllä kerran lukemasta Alarikille muumikirjaa iltasaduksi. :))

   Ihania päiviä teille tyttärenne kanssa! :)

   Poista
  2. Meillä mies suostuu juomaan kahvinsa vain Mörkö tai Haisuli mukista, ne on kuulemma tarpeeksi miehisiä..muut on sitten aivan liian hempeitä ;D

   Poista
  3. Muumit on ihan jees, mutta rajansa kaikella! :D

   Poista
  4. MEillä neuvolalääkäri sanoi, että refluksiin kuuluu todella voimakkaat suihkussa / kaaressa lentävät oksennukset. Likka pulauttelee paljon ja voimakkaasti ajoittain, nyt vähemmän kun aloin antamaan rela-maitohappobakteeritippoja. En ole jättänyt mitään omasta ruoasta pois. Herneet selvästi aiheutti pieruja ja kipristelyä tytölle kun popsin niitä loppusyksystä. Jos pissaa ja kakkaa erittyy ja paino nousee näin meille kerrottiin, ei tarvitse olla huolissaan.

   Poista
  5. Kaaressa lentelevät suuret pklut ovat hyvinkin tuttuja meille. :/ Ja niitä seuraava kipu kurkussa nykyään myös. Onneksi tänään lääkäriin! Tulen kyllä sitten kertoilemaan mitä siellä sanottiin! :)

   Poista
 11. Mahtava tuo Muumi-vauvakirja. Miten en ole törmänny. Oisko kellään tietoa mistä löytys. Poika 9 viikkoa vanha. Vielä kerkeis täytteleen :)

  VastaaPoista

On mahtavaa saada kommentti, kysymys taikka palaute. Anna palaa! :)